<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
Boeddha

Zonsondergang

Algemene Informatie

De site met wijsheden van de groten der aarde.

Ook vind je hier informatie over speciale onderwerpen zoals filosofie, esoterie, reincarnatie en Bijna Dood Ervaringen (BDE).

Lees ook eens een mooi verhaal zoals beschreven in Speciaal/levensles het zal je verrijken!

 

Opbouwende kritiek is altijd welkom. Want zoals Ghandi al eens opmerkte: "Het op een eerlijke manier oneens zijn is vaak een teken van vooruitgang."

Mail me met idee├źn en mooie wijsheden:

 

Boeddha

 

BOEDDHA (563-483 v Chr.)

 

Over Boeddha: Hij wist dat macht corrupt maakt.

 

De religie die rond hem ontstond, was vrij van dogma's. Boeddha was geen God! Door zijn eigen toewijding verwierf hij de perfecte wijsheid en puurheid van geest. Hij werd een voorbeeld voor iedereen die hem wilde volgen. Misschien bewees hij juist zo wel dat het goddelijke binnen ieder mens aanwezig is.

 

In de Dhammapada is de leer van het Theravada Boeddhisme samengevat. Zo zegt het dat je in de wereld moet zijn en niet van de wereld. Het leert ons dat haat niet overwonnen kan worden met haat. Haat wordt overwonnen met liefde. Dat is een eeuwige wet. Overwin boosheid door niet-boosheid, overwin kwaad door het goede. Overwin de vrek door gul te zijn, overwin de leugenaar met de waarheid. De Dhammapada laat zien dat geloof niet zo gecompliceerd hoeft te zijn dat het slechts door theologen na een lange studie begrepen kan worden.

 

De weg van de bevrijding is het achtvoudige pad. Het bestaat uit het juiste begrip, de juiste gedachten, het juiste spreken, het juiste handelen, het juiste levensonderhoud, de juiste inspanning, juiste bewustzijn en concentratie. Hierbij worden begrip en gedachten gezien als wijsheidselementen. Spreken, handelen en levensonderhoud zijn deugdzaamheids elementen. De laatste drie inspanning , bewustzijn en concentratie hebben te maken met het een zijn met wat we doen ofwel meditatie. Er zijn nagenoeg geen fundamentalistische Boeddhisten, het Boeddhisme heeft hier tegen een ingebouwde weerstand. Wat mij opvalt is dat mensen in Boeddhistische landen rustig vriendelijk en sociaal zijn. Er valt nog veel te leren.

 

Ik geloof dat de religie van de toekomst een kosmische religie zal zijn.

De religie die het meest strookt met de wetenschappelijke behoeften is het Boedisme. Albert Einstein6

 

 

 

Lees de Boeddha wijsheden

 

Lees meer over de Boeddhistische filosofie